« Tant Gul
En blogg om livets goda

Helgrillad lax med hoisinsås

Än är det väder för att grilla! Eller ja, enligt min åsikt så går det att grilla året om, men det är främst under sommaren de flesta ger sig tiden att göra det.

Här ska ni få ett av mina favoritrecept när det kommer till att grilla lax.

Ingredienser
8 portioner
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad gul lök
1 msk rapsolja
1 dl hoisinsås
1 msk sambal oelek
1 msk mörk sirap
1 tsk grovmalen svartpeppar
rivet skal och saft från 1/2 apelsin
1 laxsida med skinn (cirka 1 400 g)
1/2 msk salt
2 msk rostade sesamfrön

Så här gör du:
55 minuter

Fräs lök och vitlök mjuka i en ­kastrull med lite rapsolja. Tillsät­t hoisinsås, sambal oelek, sirap, ­svartpeppar samt saft och skal från apelsin. Koka upp och låt sjuda samman ett par minuter, rör om då och då under tiden. Låt svalna och mixa sedan slät med stavmixer.
Pensla laxen köttsida med glazen och låt dra i kylskåp i cirka 1 timma.
Tänd grillen och låt glöden blir riktigt het. Skjut ut kolen mot kanterna med en kratta.
Gnid in olivolja på laxens skinnsida, salta på köttsidan och pensla ytterligare en gång med hoisinglazen. Lägg på laxen i mitten av grillen så att den har glöd runt om på sidorna. Lägg på locket och låt grilla i cirka 15 minuter eller tills köttet flikar sig när du petar i det. Pensla med hoisinglazen då och då under tiden som du grillar laxen.
Toppa med rostade sesamfrön och servera med nudelsallad eller något annat gott!

 

29 aug 2019