« Tant Gul
En blogg om livets goda

Hemlagad Paella

En rätt jag mer än gärna beställer när jag är i Spanien är paella! Ordet paella kommer från den gryta den tillagades i. En traditionell paella kunde bestå av en mix av olika ingredienser som lokala bönder hade tillgång till så den kunde innehålla kyckling, kanin och grönsaker. I dag finns det många olika recept och det är mycket vanligt att den innehåller skaldjur. Jag brukar göra en egen paella när jag är hemma och längtar efter spanska smaker. Här delar jag med mig av ett av mina favoritrecept på paella:

Paella

Du behöver
1 hel kyckling
0,5 kg färska blåmusslor
1 paprika
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
5 dl avorioris (långkornigt ris)
1 l hönsbuljong
1 g saffran (2 pkt)
1 krm chilipulver (om man gillar lite starkare)
2 msk paprikapulver
400 g krossade tomater
nymalen vitpeppar
1 lagerblad
1 tsk havsalt
300 g skalade räkor
0,5 dl olivolja

Gör så här
Stycka upp den hela kycklingen i småbitar (med ben kvar).
Skölj och tvätta blåmusslorna noga (släng alla trasiga och dom som ej är stängda).
Skär upp paprikan i bitar och skala löken, hacka vitlöken.
Bryn kycklingen i pannan.
Lägg i paprikan och löken/vitlöken och riset. Blanda runt.
Häll över buljongen, tomaterna, saffran, paprikapulvret och chilin. Lägg i lagerblad.
Smaka av med salt och peppar och lägg på locket. Låt sjuda sakta under lock i 20-30 minuter.
När 5-6 minuter återstår läggs de tvättade blåmusslorna och räkorna ner.

Serveras något krämig i konsistensen.

 

12 feb 2019