« Tant Gul
En blogg om livets goda

Burkmat - i brist på annat

De allra flesta av oss har flera olika konservburkar i skafferiet och det kan vara bra att ha! Ibland kan det ju vara så att din planering gått åt skogen eller att det är lite tomt i plånboken och du har då bara dessa att använda för att få till en middag. Det finns faktiskt en hel del att göra med dem och särskilt vissa råvaror är bättre än andra. Du ska få en bra guide av mig. En annan bra guide över casino kan du läsa här

Satsa på tomater på burk

En bra burkmat, det är tomater. Det bästa är om du köper hela tomater på burk, inte krossade. De bevarar smaken bättre om de ligger hela. Krossa dem kan du göra själv! Det går snabbt att svänga samman nåt enkelt med tomater. Du kan göra tomatsoppa, eller en god sås till pastan. Du kan även ha det i hop med bönor på burk.

Bönor på burk

Bönor och andra baljväxter på burk är även det bra att ha hemma. Det kan vara allt från kidneybönor till varta bönor, borlottibönor, vita bönor, linser, kikärtor med mera. De kan göra dina rätter lite mer matiga så att säga. Det är även smart att ha dem som utfyllnad i köttfärsåser och annat. 

Fisk på burk

Andra bra konserver att ha hemma, det är fisk på burk, så som sardiner, tonfisk och makrill. Bland annat kan du göra en blandning på på mosade sardiner, vitlök, citron, olivolja och lite kokt potatis. Smaka av med svartpeppar.
Eller så kan du göra en snabbvariant på italiensk "pasta con le sarde".

Andra bra konserver

Andra bra konserver att ha hemma är majs, soldatens ärtsoppa, gulasch, baked beans, dulce de leche/kondenserad mjölk (efterrätter), paprika på burk, samt saker du gillar att äta.

Snabba recept på burk

En snabb och god tomatsås gör du på burktomat. Lägg bara i vitlöksklyfta, ett glas vin och lite olivolja- Har du sardeller hemma, lägg i det med. Låt puttra en stund och servera med pasta.

Hummus är gott och du kan göra en blixtsnabbt, med kikärtor på burk, som du mixar med een vitlöksklyfta, olivolja, en matsked tahine, citronsaft och salt. Du kan faktiskt göra samma sak med vilka bönor på burk som helst.

Vitello tonnato fast med burk. Det är en klassisk italiensk sås som ofta serveras till kalvkött men är gott till andra saer med. Du kan stoppa i saker som majonnäs, tonfisk på burk, kapris och en sardell eller två i en mixer. Smaka upp med citronsaft och svartpeppar, 

Ta en kryddig korv, till exempel chorizo, och stek i skivor med lök och vitlök. Tillsätt tomat på burk, paprika på burk och kikärtor på burk. Sjud korvgrytan en stund före servering.

Böngratäng är en annan sak du kan göra. Stek lök och timjan och blanda ner de urvattnade bönorna. Mixa en vitlöksklyfta, olivolja och ströbröd till en massa och täck bönorna. Grädda i ugnen. Eller så undviker du de tekniska momenten och bara täcker bönorna med ett lager smakrik ost.

Blanda en burk makrill i tomat eller matjessill eller sardiner med hackad lök, hackat hårdkokt ägg och kapris och gör en röra à la gubbröra/kärringröra. Servera på hårt bröd.

19 Jun 2021