« Tant Gul
En blogg om livets goda

Mat och tilltugg till champagne

För många är champagne det man skålar in det nya året med, eller tar fram när det ska firas. Men denna dryck är så god att ha tillsammans med olika maträtter, så väl som att det finns många tilltugg som passar bra samman med den. 

Ostron och champagne

En klassisk kombination är ostron och champagne. Ett av många skäl till att champagne och ostron passar så bra ihop är att mineralerna som kan smakas i de flesta champagner kompletterar havets mineralitet som är så framstående i ostronen. Färska ostron som äts direkt ur skalet passar bäst med en Blanc de Blancs, då champagnens lätta syrlighet framhäver ostronets smaker.

Mat och champagne

Det finns många bra maträtter som går bra ihop med champagne. Särskilt medelhavsmat, som är en av mina favoriter. Men det passar även förvånansvärt bra tillsammans med friterad mat. Många kanske väljer att kombinera en förrätt med denna dryck, men det finns även flera huvudrätter som går bra ihop. 

Förrätter till Champagne:

  • Kaviar
  • Alla salta maträtter
  • Frukt och bär
  • Fisk och skaldjur
  • Milda ostar som exempelvis Brie
  • Ugnsbakade grönsaker

Tilltugg till champagne

Bland populära tilltugg att servera till champagne finns:

Informell tillställning

  • Kex
  • Salta nötter
  • Nötblandningar
  • Ost

Formell tillställning

  • Baconinlindade räkor
  • Kex med skaldjursröra
  • Sushi
  • Sashimi

Tilltuggen bör väljas efter vad det är för slags fest eller tillställning. Är det mer av en informell tillställning så kan även tilltuggen vara det och då fungerar det väl med rökta korvara, kex, milda ostar med mera. Formella tillställningar bör ha sofistikerade tilltugg som passar resten av festen. Kex och brie är bra val, likaså hummer-martinis. Färska frukter och bär, som jordgubbar och vindruvor, är perfekta för att rensa gommen med och uppleva nya smaker igen sen. Sen är det inte fel att sitta hemma, testa casino via https://www.casinovinnaren.com/, äta goda snacks och ta ett glas champagne.

Använda champagne som ingrediens

Champagne går att använda i mat eller dessert, men vanligast är nog att ha den som en drinkingrediens. Här är två goda drinkar med champagne:

Mimosa

En klassisk mimosa innehåller bara två ingredienser – färskpressad apelsinjuice och champagne. Givetvis fungerar annat mousserande vin som cava och prosecco lika bra och vill man kan man byta ut apelsinjuice mot äppeljuice. Men originalet, som sägs vara skapad i Paris under 1920-talet, är en cocktail som innehåller lika delar champagne och apelsinjuice.

Ingredienser
2 drinkar
8 cl färskpressad apelsinjuice (kall)
8 cl champagne (eller annat mousserande vin), välkyld

Så här gör du
Häll champagne i glasen, fyll dem till hälften.
Toppa med lika mycket kall apelsinjuice. Klart!

Champagne Cocktail

Ingredienser
portioner: 1 glas
5 ml Campari bitter
10 ml granatäppelsockerlag (eller grenadin)
120 ml champagne, torr
Garnering
citron, zest
1 klyfta blodapelsin

Gör så här
Mät upp ingredienserna direkt i ett champagneglas i ordningen: Campari, granatäppelsockerlag och sist champagne.
Rör försiktigt om.
Pressa zesten från en citron eller garnera med en klyfta blodapelsin och servera.

Så varför inte testa att äta goda saker till denna dryck, eller testa att göra en drink av den?

7 okt 2021