« Tant Gul
En blogg om livets goda

Pepparkakor och lussebullar

Idag är det lucia och då passar det ju utmärkt att äta lussebullar och pepparkakor. Om du inte har bakat dessa i tid, så kan det vara svårt att hinna med tills senare idag, särskilt eftersom att pepparkaksdegen bör vila i kylen, minst ett dygn innan du bakar ut. Du kan förvisso hinna med lussebullarna. Men oavsett, jag tänkte ge lite tips för hur du lyckas med dessa två bakverk. De passar ju bra att äta hela december. Det oavsett om du ska betta, läs mer här, eller fika med familjen eller bara vill njuta av något smaskigt på egen hand. 

Baka pepparkakor

Det är bra att göra degen minst ett dygn före du ska baka ut dina kakor. Den måste vila! Här är ett bra recept:

Ingredienser

  • 250 g smör eller margarin
  • 2 dl sirap (gärna ljus)
  • 2 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk mald kardemumma
  • 2 msk kanel
  • 1 msk bikarbonat
  • 13 dl vetemjöl (lite extra till utbakningen)
  • Eventuellt 1/2 msk pomeransskal

Gör så här:
Koka upp vatten, socker och sirap i en kastrull men koka bara en liten stund. Lyft sedan bort kastrullen från värmen.
Lägg kryddorna och smöret (skuret i mindre delar) i en bunke.
Häll den heta sockerblandningen över kryddblandningen och låt stå en stund så smöret smälter. Rör om blandningen stundvis. Låt svalna till rumstemperatur.
Blanda bikarbonat med mjölet och rör ner det lite i taget i smörblandningen. Arbeta ihop allting till en smet. Smeten kommer att vara ganska lös, men den sväller och blir tjockare när den svalnar.
Plasta in degen ordentligt med plastfolie eller tätt i en plastpåse och låt vila 1-2 dagar i kylskåp.

När du ska baka ut din deg, ta bara en liten del i taget, låt resten ligga kvar i kylen. ägg lite mjöl på arbetsytan så fastnar inte degen. Strö också lite mjöl på kaveln så går det lättare att kavla ut degen tunt.
Stansa ut valfria figurer med pepparkaksformar och flytta över dem till en plåt med bakplåtspapper.

Sätt in dem i ugnen på 200-225 grader i cirka 4-6 minuter. 

Lussebullar

Lussebullar eller lussekatter är gott och helst ska de ju innehålla saffran. För att lyckas bra med dem så att de inte blir torra så finns det en del knep. Använd riktigt smör och färskt mjöl. Det är bra att alltid ha färska råvaror. Sedan, det är bra att göra det som heter fördeg. Var ute i god tid och gör en fördeg av mjölk, saffran, jäst och hälften av mjölet. Kör några minuter i maskinen till en deg och låt stå i kylskåp övertäckt med plast över natten eller upp emot ett dygn. Sedan tillsätts resten av ingredienserna och blandas till en smidig deg. Låt degen vila 30 minuter innan du bakar ut den till bullar.

Ett annat tips är att låta russinen ligga i blöt, innan de stoppas i bullarna. Sen, pensla inte bullarna med ägg före gräddning, utan det ska göras direkt då de kommer ut istället! På så sätt blir hela bullen glansig och fin och ägget stänger in fukten i bullen och de håller sig saftiga längre.

Självklart har jag ett recept med på extra goda bullar, med mandelfyllning som extra:

Fördeg
500 g mjölk [5 dl]
50 g jäst
1 g saffran
520 g vetemjöl [8,5 dl]
Deg
150 g smör, rumstempererat
170 g strösocker [2 dl]
2 g salt [2 krm]
320 g vetemjöl [5,5 dl]
Mandelfyllning
250 g mandelmassa
25 g strösocker [2 msk]
3 g vaniljsocker [1 tsk]
120 g smör, rumstempererat
Pensling och garnering
1 ägg
sötmandel, hyvlad
pärlsocker

Gör så här

Saffransdeg

Börja med en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.

Mandelfyllning

Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord.
Bred ut fyllningen jämt över degen.

Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som ett nystan. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 13-15 min tills dina saffransbullar har fått en fin gyllenbrun färg.

13 dec 2020