« Tant Gul
En blogg om livets goda

Smarta grilltips

Nu har värmen kommit och man kan känna en antydan till att sommaren är på g. Nu är det många som tar fram grillen, för sommaren hör lite samman med just att grilla. Tänkte därför ge ett gäng med tips kring detta med grillning. Dessa tips kan vara bra att ta till dig, oavsett hur bra gillare du är.

Grilltips före grillningen

Det kan vara smart att skaffa dig en bra grillbok. I dem står det ofta det mesta du behöver veta, allt från redskap att använda till olika recept.

Se till att ta fram köttet i god tid. Det så att det är rumstemperarat. Lägger du på kallt kött på grillen kan det dra ihop sig och förlora mycket vätska.

Om du ska göra grillspett och använder sådana i trä, se till att blötlägga dem minst en halvtimme innan, annars kommer de brinna upp. Alternativt köp grillspett i metall.

Om du vill ge köttet en rökig smak så kan du lägga bitar av hickory, äpple eller lönn i blöt cirka en timme före. Sedan före grillningen så lägger du dem på glöden så ger de ifrån sig en rök som ger smak till köttet.

Grillar du med en kolgrill så se till att alltid tömma askbehållaren under grillen inför varje grillning. Detta ger bättre lufttillströmning som i sin tur ger en bättre glöd.

Ett grilltips är att ta god tid på dig när du ska grilla. Låt det bli en bra glöd, det tar minst 30 minuter, innan du lägger på det som ska grilla. Denna halvtimme kan du använda till att förbereda köttet, fixa med tillbehören, göra förrätten eller efterrätten eller bara till att underhålla gästerna. Du kan även kika in här, på en casinoguide om du vill lära dig mer om casino med swish.

Cirka 10 minuter före du ska grilla, lägg då gallret på grillen, så att den hettas upp. Maten grillas då bättre. Du kan förhindra att maten fastnar i gallret genom att pensla lite olja på det innan du lägger på maten.

Grilltips under grillningen

När du grillar så är det smart att använda dig av en termometer. Då vet du exakt när köttet är klart. Det blir alltid perfekt resultat på köttet. Kom bara ihåg att tempereraturen går upp några grader efter att du tagit bort köttet från grillen.

Grillar du alltid samma sak, alltid samma sorts kött? Tänk på att det faktiskt går att grilla i stort sett allt. Du kan testa att grilla grönsaker, fisk, kyckling, ostar, svampar så väl som du kan göra pizza, men då är det bra med en pizzasten.

Testa olika grillmetoder då du grillar. Kanske du alltid grillar ditt kött direkt över briketterna och på hög värme? Testa istället att grilla en köttbit med indirekt grillning istället. Med lägre temperatur men under en längre tid blir köttet mört och saftigt.

En sak du ska låta bli, det är att skära i köttet för att se om det är klart. När du gör det så rinner en massa köttsaft ut och köttet blir torrare. Så använd termometer som jag tipsade om ovan.

Vänd inte på köttet stup i kvarten. Låt det ligga ett bra tag innan du vänder det.

Grilltips efter grillningen

När du tar av köttet från grillen låt det då vila minst 5 minuter innan du serverar eller skär i det. Det så att köttet kan suga till sig köttsafterna.

Om du använt briketter, se då till att direkt efter du grillat klart stänga alla spjäll och lägga på locket på grillen. På så sätt slocknar glöden och du kan med fördel återanvända briketterna vid nästa grillning.

Efter grillningen är det bra att göra rent grillgallret med en gång då det fortfarande är varmt. Det är lättare att göra det då och då är det klart att användas nästa gång du ska grilla.

31 maj 2020